Tentoonstelling Silberlingcollectie

12/09/2013

Aanstaande zaterdag 14 september is de jaarlijkse open monumentendag in Nederland. In de Petruskerk op de Spaarndammerdijk in Amsterdam zal een deel van de Silberling collectie ten toon worden gesteld. De Silberling collectie is eigendom van NOA en wordt beheerd door de NOA-sectorvereniging Het Neerlandsch Stucgilde. De gildeleden hebben een nieuwecatalogus samengesteld zodat het culturele erfgoed behouden blijft. Op initiatief van Ben Benner kan deze catalogus tijdens de monumentendag in de Amsterdamse kerk worden ingezien. Bovendien zal tijdens deze dag een demonstratie gegeven worden van het restaureren van de monumenten, het afgieten van ornamenten en het vervaardigen (trekken) van lijsten met gips.

De Silberlingcollectie is een verzameling van heel veel stuc-ornamenten, die ontworpen zijn door de Delftse ingenieur J.C.L. Silberling. Hij had vroeger een atelier in Amsterdam-Sloterdijk, waar de ornamenten vervaardigd werden. In Amsterdam- Zuid en in het Concertgebouw zijn nog steeds veel monumentale plafonds te vinden.

In de kerk kunnen de Silberling catalogus, diverse demonstraties en ook een videopresentatie van alle reeds gerestaureerde stucwerken bekeken worden. De video is geproduceerd door Het Neerlandsch Stucgilde.

Uiteraard zijn De demonstraties en een selectie uit de collectie van Silberling kunt u bewonderen in:

Petruskerk
Spaarndammerdijk 687
1014 AE Amsterdam
Openingstijden van 10.00 uur tot 17.00 uur